Het belang van je geboorte en hechting voor je ontwikkeling

Invloed van geboortetrauma op je emotionele en lichamelijke ontwikkeling

Wist je dat je fysieke geboorte en het ontvangen worden door je moeder essentieel zijn voor je emotionele en lichamelijke ontwikkeling? Zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte spelen factoren zoals borstvoeding, nabijheid en koestering een cruciale rol. Dit is niet alleen van belang voor je neurologische systeem, maar ook voor de gezondheid van je organen. Bovendien bepaalt een goede hechting met je moeder of je je welkom en veilig voelt in de wereld. Een geboortetrauma kan deze veiligheid ernstig beïnvloeden.

Waarom veiligheid zo belangrijk is

Veel vrouwen voelen zich, vaak zonder dat ze het beseffen, onveilig. Dit heeft grote gevolgen, want hierdoor zijn zij niet volledig aanwezig in hun lichaam. Met name het gebied van de buik en het bekken, dat staat voor creatie, leven en emoties, blijft vaak onbenut. Deze emoties willen gevoeld worden. Echter, wanneer je je onveilig voelt, kunnen deze emoties overweldigend zijn en blokkades veroorzaken. Geboortetrauma kan hier de basis van zijn.

Wat gebeurt er als je emoties niet toelaat?

Wanneer je emoties niet toelaat, betekent dit niet dat ze verdwijnen. Integendeel, deze emoties gaan onderhuids verder en beïnvloeden onbewust je leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Piekeren en een constante onrust.
  • Angst voor de toekomst.
  • Moeite om in het hier en nu te blijven.
  • Problemen met het ontvangen van liefde, vriendschappen, een fijne baan of een stabiel inkomen.

Hierdoor kun je uiteindelijk moeite hebben om je ruimte in te nemen, jezelf te waarderen en een vervullend leven te creëren. Kortom, het onderdrukken van emoties – vaak als gevolg van geboortetrauma – heeft vergaande gevolgen voor je levenskwaliteit.

Hoe geboortetrauma je leven beïnvloedt

Hoewel we er niet vaak bij stilstaan, heeft de manier waarop je geboren bent veel invloed op je fysieke en emotionele ontwikkeling. Een soepele, veilige geboorte draagt bij aan een goede start. Daarentegen kunnen complicaties zoals een keizersnede, medische ingrepen of een verblijf in een couveuse zorgen voor een negatieve imprint. Omdat deze ervaringen plaatsvinden vóórdat we woorden begrijpen, laten ze vaak een diep, onbewust trauma achter. Geboortetrauma beïnvloedt je vermogen om je veilig en geaard te voelen.

Een veilige hechting is niet alleen belangrijk voor je gevoel van veiligheid, maar beïnvloedt ook je lichamelijke ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat onveilige hechting kan leiden tot een minder optimale ontwikkeling van organen en lichaamsprocessen. Daarom is het cruciaal om te begrijpen dat een moeilijke start in het leven verder strekt dan je emotionele welzijn. Geboortetrauma kan bijdragen aan onveilige hechting en de gevolgen hiervan zijn vaak levenslang merkbaar.

Wanneer je geboorte niet soepel verliep, ontwikkel je vaak basisovertuigingen die verbonden zijn met je eerste chakra’s. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het volgende ervaren:

  • Twijfels over je bestaansrecht.
  • Angst om jezelf zichtbaar te maken.
  • Problemen met het uitspreken van je waarheid.
  • Gevoeligheid voor toxische relaties.

Deze overtuigingen beïnvloeden niet alleen hoe je in het leven staat, maar ook wat je aantrekt. Immers, wat je uitstraalt, laat het universum weten wat je verwacht en denkt te verdienen.

Hoe de conceptie en vroege jeugd je beïnvloeden

Daarnaast speelt de energie tijdens je conceptie ook een grote rol. De eerste twee chakra’s ontwikkelen zich namelijk tussen je conceptie en je tweede levensjaar. Dit is een cruciale periode waarin je basisveiligheid en levenskracht worden gevormd. Geboortetrauma en hechtingstrauma ontstaan vaak in deze cruciale periode.

Het helende effect van je geboorteverhaal delen

Misschien denk je dat gebeurtenissen rondom je geboorte geen invloed meer hebben, maar niets is minder waar. Het vertellen van je geboorteverhaal – en gehoord worden – kan enorm bevrijdend zijn. Sterker nog, het helpt je om de oorsprong van angsten en gevoelens van onveiligheid te begrijpen. Door geboortetrauma te verwerken, herontdek je je innerlijke balans.

Hoe kun je deze blokkades doorbreken?

Het is mogelijk om, in een veilige setting, terug te gaan naar de momenten waarop vroegkinderlijk trauma is ontstaan. Dit proces kan onder meer bestaan uit:

  • Contact maken met je eigen baarmoeder, die van je moeder of zelfs van je grootmoeder.
  • Het durven voelen en uiten van opgekropte emoties.

Door deze stappen te doorlopen, bevrijd je jezelf van diepgewortelde blokkades. Bovendien ontdooit je hart, komt je bevroren levensenergie vrij en herontdek je wie je in essentie bent. Met lichaamsgerichte therapie kun je de impact van geboortetrauma helen en jezelf bevrijden.

Ontdek je essentie en herstel je energie

Ik luister graag naar jouw verhaal en onderzoek samen met jou wat je lichaam te vertellen heeft. We kijken of je aanwezig bent in je buik en hoe je lichaam deze inzichten wil prijsgeven. Door samen te werken, leren we ontspanning en herinner je wie je in essentie bent.

Omdat dit proces tijd en aandacht vraagt, bied ik uitsluitend lange sessies aan van 2 tot 3 uur. Zo creëren we samen de rust en het vertrouwen om écht met dit thema aan de slag te gaan.