op vakantie in Zuid Frankrijk en footprint

Ik ben met mijn dochters op vakantie in Zuid-Frankrijk. We hebben een supermooie, prachtige, heerlijke plek/studio in oude boerenschuur met airco, super mooi ingericht met een strak moderne keuken in diepblauw, boxspringbedden en de achterkant van het bed is gemaakt uit een heel oude boom van het landgoed tegen een diepblauwe muur. Met wit beddengoed met een diepblauwe linnen “sprei”. Witte badlakens in een witte badkamer. Alles om te zoenen.

De tuin is geen tuin maar een landgoed, waarin een zwembad zo natuurlijk mogelijk, praktisch zonder chloor tussen de wijngaarden, met een moestuin waaruit wij alles mogen plukken wat we lekker vinden. Bij een biologische wijn- en olijvenboerderij. Lieve en charmante mensen, zo gastvrij….. alleen maar genieten. Gelegen in een dromerig Frans dorpje, waar je een kanon kunt afschieten dat dan weer wel. Alles top en prachtig.

En het is hier heet, echt heet, dus niet veel meer mogelijk dan overgeven aan warmte en vooral niks willen. We proberen zelfs het boodschappen doen tot een minimum te beperken, maar vanmiddag toch even nodig. De auto in, thermometer stond op 47 C, snel de airco aan en dat gaat het wel weer. Bij thuiskomst een duik in het zwembad en het het voelt weer goed en dan weer terug naar kamer met airco. Wij genieten en er is een ander deel dat zich afvraagt waar we mee bezig zijn. Ik wil het liever niet zien, maar het is ook niet meer te ontkennen, de afgelopen vakanties in het zonnige Zuiden (grofweg de laatste tien jaar) worden gedomineerd door extreme hitte. Ik houd van de sfeer, de omgeving, de vormgeving, maar tjee eigenlijk niet meer te doen in de zomer.
Ik voel me niet vrij dat mijn footprint zo groot wordt door noodzaak airco, zwembad en airco in de auto. En dan vliegen we nog niet eens naar Bali, Ibiza of de Canarische Eilanden, maar toch. Volgend jaar toch maar lekker naar Zeeland, waar het ook zo prachtig is? Ben ik de enige die hier mee worstelt of herkennen jullie dit? En dan heb ik het nog niet eens over de retreats op Ibiza of Bali of Korfu…….